Das İst Erbakan-1 Reis Bey'in Oğlu
Hoton Yayınları. eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan’ın bugüne hiç yayınlanmamış belge ve fotoğraflarından oluşan kaynak niteliğindeki “DAS İST ERBAKAN- Reis Beyin Oğlu’’ kitabını yayınladı.
Gazeteci Ruşen Çakır ile birlikte kaleme aldığı “Recep Tayyip Erdoğan Bir Dönüşüm Hikâyesi” ,Erbakan’ın Kürtleri, Selamün Aleyküm Komutanım gibi başarılı kitaplarla okuyucu karşısına çıkanGazeteci-Yazar Fehmi Çalmuk bu kez ‘‘Das İst Erbakan”’ serisinin 1’inci cildi ‘‘ Reis Beyin Oğlu kitabıyla karşımızda.
O’ nunla tanıştığında daha 13 yaşındaydı. Çocukluğunu, gençliğini, gazeteciliğe başlamasını hep O’nun yanında, O’ nun tecrübeleriyle yaşadı. Herkesin Erbakan’ı anlattığı, yazdığı, çizdiği bir dönemde suskun kalan Fehmi Çalmuk, 30 yıllık birikimiyle, Erbakan’ın hiç bilinmeyenlerini kaleme aldı Çalmuk, Cumhuriyet’in ilk yıllarında ağır ceza reisi Mehmet Sabri Bey’in Sinop’da dünyaya gelen oğlu Necmettin Erbakan’ın “evlat, kardeş, öğrenci ve derviş” olarak biyografi sunuyor okurlarına.Kitap; sadece Erbakan’ın değil dedesi, amcası ve babası ilgili de bilinmeyenleri su yüzüne çıkarıyor. Adana’nın Saimbeyli eski ismiyle Haçin’li olan dedesi Hüseyin Bey ve oğlu Nazirzade 1920’de Ermeni çetelerince camiye doldurularak diri diri yaktıkları 232 kişi arasında yer alması kitabın önemli satır başları arasında yer alıyor.
Askeri doktor olan amcası Yusuf Ziya Bey’in 1919 yılında Kozan vilayetinden Meclis-i Mebusan’a seçilmesi, Özbakan soyadını aldıktan sonra Adana Halkevi Başkanı ve CHP’den Belediye Meclisi üyesi olması, daha sonra da Adana Belediye Başkanlığı yapmasına kadar önemli belgeler kitapta yer alıyor. Babası Mehmet Sabri Bey’in, Trabzon’da Ağır Ceza Hâkimi olduğu 1937 yılında Atatürk’ü karşılayan heyet içinde yer aldığını gösteren fotoğrafların ilk kez yayınlanması da kitabın önemli ayrıcalıklarından… Atatürk döneminde CHP’den milletvekilliği teklifini ve Yüksek Mahkeme üyeliklerini ret eden Mehmet Sabri Bey’in,
Atatürk’ün yer aldığı bir davete neden gitmediği, yeni devrim yasaları gereğince sakalını kesmek zorunda kalışını ve evlatlarına nasıl bir yol haritası çizdiğini Fehmi Çalmuk’un akıcı üslubundan okuyacaksınız.
Gazeteci Yazar Fehmi Çalmuk, küçük Necmettin’in çocukluk yıllarını, hangi oyunları oynadığını, hangi yemekleri sevdiğini paylaşıyor okuyucuyla. Şeyh Şamil’in en önemli komutanlarından birinin torunu olan Annesi Kamer Hanım’ın ve kardeşlerinin hiç görmediğimiz fotoğrafları gün yüzüne çıkıyor. İstanbul Erkek Lisesi’nde mescit yaptırılması için okul müdürüne dilekçe vermesine, kasadan atlayamamasına rağmen beden dersinden 10 alan tek öğrenci olmasına, öğrenci arkadaşlarının isteği üzerine küçük bir öğretmen olarak ders tekrarı yapmasına, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan İftihar Kitabının müdavimi olmasına, Çınaraltı Dergisi’ndeki Türkçülük fikri hakkındaki görüşleri de belgelerle okuyucuya sunuluyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencisiyken çekilen bir çok fotoğrafı ilk kez kamuoyuyla paylaşan Çalmuk, Erbakan’ın öğrenci hareketlerindeki tavrını, ilişkilerini anlatırken Gümüşhanevi Tekkesi’nin şeyhleriyle olan ilişkisinin kapılarını da aralıyor. Erbakan’ın asistan olması ve yurt dışında master yapmasına kadar bir çok
konunun şeyhleri tarafından belirlediğinin kaydedildiği kitapta Erbakan’ın Almanya’dan şeyhi Abdülaziz Bekkine’ye yazdığı 20 sayfalık bir mektup da yer alıyor.
Kitabın adı: DAS İST ERBAKAN "Reis Beyin Oğlu" 1.cilt
ISBN: 978-605 67254-0-1
Yazar: Fehmi Çalmuk (Gazeteci-Yazar)
Sayfa Sayısı: 192
Sayfa: 16 x 24
Kağıt: İvory 80 gr
İç baskı: Siyah beyaz
Kapak kağıt: 350 gr mat kuşe
Cilt: Amerikan /Takma Kapak / Dikişli